Lóközpontú gondolkodás a lókiképzésben és a lovaglásban

A kiegyensúlyozott ló

A kiegyensúlyozott ló

A hajlító munka I.

2017. július 01. - Halász Péter lovas edző

A hajlító munka I.

(Szemelvények a Lovaglótanárok a lovaglásról c. könyvből)

Miért is kell beszélnünk a hajlító munkáról?

Erre nagyszerű összefoglalót ad Josipovich Zsigmond:

„Mert hajlító munka nélkül nincs feszültség feloldása, a feszültség feloldása nélkül nincs egyenesre igazítás, az egyenesre igazítás nélkül nincs egyensúly, az egyensúly nélkül nincs öntartás, az öntartás nélkül pedig nincs katona-, ugró-, vadász- vagy iskolaló!”

Bármilyen kiképzési módszert alkalmazunk, mindegyik eredményes lehet, egy dolog viszont kikerülhetetlen, az a hajlító munka.

„...a használati lovak idomítása alatt nem is annyira a ló számára elsajátítandó feladatokat értem, hanem sokkal inkább az egyenes vonalon és köríven történő hajlítómunkát. A hajlítómunkának vezérfonalként kell végigvonulni a képzés minden egyes szakaszán, s csak akkor tekinthető lezártnak, ha a ló egyenesen és öntartásban megy száron."

folyt.köv.

A bejegyzés trackback címe:

https://lovaglaseslokikepzes.blog.hu/api/trackback/id/tr1912633433

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása