Lóközpontú gondolkodás a lókiképzésben és a lovaglásban

A kiegyensúlyozott ló

A kiegyensúlyozott ló

Földről vagy nyeregből?...

2017. június 07. - Halász Péter lovas edző

Mikor kezdjük a nyeregből való munkát? Ez a kérdés többször felvetődik a  lókiképzés során. A magam részéről úgy tapasztaltam, hogy van ugyan egy irányelv, de attól bizony jelentős eltérések lehetnek.
Bár a nyeregből könnyebb, ám az ilyen megközelítés inkább a lovasról szól.
De akkor hol a ló? Arról elmélkedünk mostanában, hogy a lovat is figyelembe kell venni, hiszen a lovaglás két szereplőről szól, és abból az egyik éppen a ló! Szóval Vaqueróval éppen hogy a fentiekből eredően azt tapasztalom, hogy még mindig van mit csiszoni a nyeregből történő munkához, ezért újból és újból visszatérek a földre. Bizony időnként le kell szállni a lóról, és addig finomítani, erősíteni, tréningezni a lovat a földi munkában, amíg magabiztos nem lesz lovas nélkül. Bizonyára vannak kevésbé érzékeny lovak, amelyek jobban tűrik a kiképzés "gyötrelmeit", de én nem szeretném halmozni a rossz emlékeket a lovamban. 
Van egy olyan nézet, miszerint a lovat földről teljesen ki lehet képezni. Van realitása a dolognak, bár ezt úgy pontosítanám, hogy földön kiválóan elő lehet készíteni a nyeregből való munkát. 
Hogy is néz ez ki? Szabadon, vagy eszkőzökkel? Először lépésben földről és utána nyeregből lépésben, vagy előbb folytassuk földről ügetésben, és csak ezután lépésben nyeregből?...stb. Bárhogyan lehet, erre kár lenne előírni egy sablont. Igen gyakran éppen a ló fogja "megüzenni", hogy mi a legjobb sorrend, éspedig éppen neki, "személyre szabottan". Persze célszerű először a legkönnyebbel kezdeni (álló helyben földről), és apránként haladni az egyre nehezebb feladatokkal.
Milyen tényezők határozzák meg, hogy milyen sorrendben haladjunk?
- a ló egészségi állapota
- a ló mentális állapota
- a ló előélete
- a ló fizikai állapota 
- a megfelelő és mérethelyes szerszámzat
- a megfelelően illeszkedő nyereg
- a ló együttműködősége (képes és hajlandó...)
- a ló viszonyulása a lovashoz
- a lovas felkészültsége 
- környezeti tényezők
- stb.
Ne felejtsük el, hogy valódi, nagybetűs PARTNERRE van szükségünk, és a mi felelősségünk, tudatosságunk, türelmünk, kitartásunk függvénye, hogy milyen ütemben haladhatunk a lókiképzés során 

17884482_1434725756549697_2781644299790011481_n.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://lovaglaseslokikepzes.blog.hu/api/trackback/id/tr7212575697

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása