Lóközpontú gondolkodás a lókiképzésben és a lovaglásban

A kiegyensúlyozott ló

A kiegyensúlyozott ló

Az együttműködőség bizalmi kérdés...

2017. április 16. - Halász Péter lovas edző

Átengedő lovat szeretnénk, és ez az idomítási skálák célja is. Az átengedő ló együttműködő. Az együttműködő ló képes is, és hajlandó is az együttműködésre. Ha ijesztően viselkedek a lóval szemben, akkor félni fog tőlem. Ha fél, akkor nem fog akarni együttműködni. Ha fél tőlem, akkor nem fog bízni bennem. Ha bizalmatlan, akkor minden pillanatban riadozni, menekülni fog, és csodálkozhatok, hogy hiába minden erőfeszítésem, az eredmény elmarad. 

Hogy tudom megszerezni a ló bizalmát? 
A ló ösztönösen úgy tekint az emberre, mint egy ragadozó állatra. Ez a tény messzi múltra tekint vissza, és érthető viselkedés a ló túlélése érdekében. Tehát az a dolgom, hogy soha ne viselkedjek félelmetesen. A bizalmat, a barátságot nyudodtsággal, kiszámíthatósággal, türelemmel, következetességgel tudom kialakítani. Ahhoz, hogy így tudjak viselkedni, először is alaposan meg kell ismernem a ló viselkedésének hátterét, meg kell őt értenem, és dolgoznom kell saját viselkedésemen, hozzáállásomon is. Ügyelnem kell azonban, nehogy túlzásba essek, mert a túlzott bizalom visszájára fordulhat, és a ló tiszteletlenül kezd viselkedni, nem fog figyelembe venni, és akár félre is lökhet, átgázolhat rajtam.  

Megjegyzés:  A ló viselkedésének értelmezésére, magyarázatára gyakran az emberi viselkedéseket vesszük segítségül, de ez megtévesztő lehet. Az ember tud előre tervezni, tud a múlt tapasztalataiból stratégiákat felállítani, míg a ló iger-reakció mechanizmus alapján működik. 

6y0a7311.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://lovaglaseslokikepzes.blog.hu/api/trackback/id/tr7012430071

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása